A magyar nyelvhasználat és a hatalom, a nyelvhasználat és az ideológia magyarországi összefüggéseit feminista szempontból vizsgáló konferenciasorozat hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Társadalmi Nem Kutatócsoport, a TNT szervezésében.


A 6. konferencia témájául a társadalmi nemi viszonyok különféle intézményesülési folyamatainak vizsgálatát választottuk, hogy rámutathassunk a nemi megkülönbözetés társadalmi gyakorlat jellegére. A konferencián elhangzó előadások a magyar nők különféle csoportjainak mindennapjait, illetve azok kulturális reprezentációját elemzik. Az elhangzó előadások a feminista szempontú irodalmi, kulturális, pedagógiai, történettudományi, szociológiai és nyelvészeti kutatások eredményeiről adnak számot, középpontjukban a nemiség és a magyarság összefüggései állnak. Az előadások nem kívánják a nemiség gyakorlatát, reprezentációját és fogalmát leválasztani és különlényegűnek láttatni a „magyarság” kérdéseitől, hanem a kettő metszetét, kölcsönös meghatározottságát kutatják. Különösen érdekesnek ígérkeznek azok az előadások, amelyek a „magyarság” és „nemiség” intézményesülését, azok egymásra hatását, a különféle geopolitikai és etnikai határvonalak, esetenként demarkációs vonalak (!) megkérdőjelezése jegyében gondolják újra. 

Az előadások magyar nyelvűek és 20 percesek, melyeket 10 perc vita követ.

VISSZA AZ ELEJÉRE

 

 

HELYSZÍN

 

A konferencia színhelye a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkar Konferenciaterme (Egyetem u. 2.). (A vasútállomástól sétálva kb. 10-15 perc.)

 

Utazás: Szeged és Budapest között óránként jár vonat. Ezek egyik fele gyorsvonatként közlekedik, ezért nem kell rá helyjegyet váltani, másik fele helyjegyes, de kényelmesebbek a kocsik. A menetidő kb. 135 perc. Pontosabb információkért lásd a www.elivra.hu online vasúti menetrendet.

 

 


Nagyobb térképre váltás  

VISSZA AZ ELEJÉRE

 

 

... vagyis a REGISZTRÁCIÓ

Regisztrációra október 1-jén, pénteken, 11:30-tól 15:30 óráig a konferencia helyszínén lesz lehetőség. A konferencia részvételi díja 7000 Ft, nappali tagozatos PhD-hallgatóknak 5000 Ft. Ez magában foglalja a kávét, a péntek esti fogadást és a szombati szendvics-ebédet is. A regisztrációt nem akarjuk előzetes befizetéssel bonyolultabbá tenni, viszont a helyszínen csak készpénzt tudunk majd elfogadni (számlát természetesen adunk).

MA hallgatóknak az előadások meghallgatása részvételi díj nélkül lehetséges.

VISSZA AZ ELEJÉRE

 

SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK

 

Mindenki maga rendezi. Azoknak a résztvevőknek, akik nem az Apáthy vagy a Móra Kollégium vendégszobáiban kérnek szállást (központi szám, ahol a kollégiumokat lehet kérni: 62/544-000), a következő szállásokat javasoljuk:Kata Panzió
Bolyai János u. 15.
62/311-258


Korona Szálló
Petőfi sgt. 4.
62/555-787


Família Panzió
Szentháromság u. 71.
T/F: (62) 441-122

 


Nagyobb térképre váltás  

VISSZA AZ ELEJÉRE

 

 

KAPCSOLAT(tartók és a konferencia szervezői is egyben):

 

Barát Erzsébet
Társadalmi Nem Tudománya Kutatócsoport,
Angol-Amerikai Intézet

e-mail cím

TNT - Gender Studies Research Group honlap

 

Sándor Klára
Könyvtártudományi Tanszék

e-mail cím

VISSZA AZ ELEJÉRE