A társadalmi nemi viszonyok a rendszerváltozás elmúlt húsz évében: poszt-szocializmus (?) és feminizmus (?)

szegedi tudományegyetem, angol-amerikai intézet, társadalmi nemek kutatócsoport - tnt

2011-ben hetedik alkalommal rendezünk konferenciát a magyar nyelvhasználat és a hatalom, a kulturális reprezentációk és az ideológia, a nők és a feminista gondolkodás magyarországi összefüggéseiről. A konferenciasorozat a társadalmi nemi viszonyok és szexualitás szempontjából vizsgálódik, rendezője a Szegedi Tudományegyetemen Társadalmi Nemek Kutatócsoportja, a TNT. Szeretettel várjuk vissza a korábbi konferenciák résztvevőit és hívunk mindenkit, itt a kiváló alkalom, csatlakozzon hozzánk: A hetedik Te magad légy!

A NYIM 7. konferenciája azokat a „hagyományosnak,” „nőközpontúnak” és/vagy „feministának” gondolt nemek szerinti munkamegosztás és pozíció körüli vitákat térképezi fel, amelyeket a rendszerváltozás során megváltozott/változó társadalmi-gazdasági körülmények, kulturális értékek és ideológiák élesztettek fel azon igyekezetükben, hogy újrarajzolják a nővel és a férfival egybekapcsolható, legitim értékek horizontját.

 


 

A konferencián olyan előadások hangzanak el, melyek a nők helyzetében újratermelődött, átrajzolódott egyenetlenségeket térképezik fel. Számba veszik a nők és férfiak, illetve a nők egyes csoportjai között megjelenő új, valamint a régi államszocializmusból továbbműködő, felerősödő társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális egyenlőtlenségek különbségeit, az oktatásban és a kulturális értékekhez való hozzáférésben való esélyeik egyenlőtlenségeit, a szexualitás, a házasság és család intézménye körül meg-megújuló küzdelmek során kirajzolódó egyenetlenségeket. Kitüntetett szerepet szánunk a társadalmi-kulturális átrendeződés vizsgálata során az új társadalmi értékek létrejöttének, illetve azoknak az intézményeknek, melyek a poszt-szocialistának gondolt értékek kitermelői és hagyományozói szerepében kellene, hogy működjenek: azaz az oktatáspolitika és kultúrpolitika ideológiája és gyakorlata terepének. Az önreflexió jegyében arra keressük a választ, hogy miként változott a volt szocialista országok és a feminizmus kapcsolata.

  • Mit jelent valójában „a hagyományos nemek szerint elkülönült értékek és normák rendszere”, milyen döntéseket kénytelenek meghozni, milyen elvárásokkal kényszerülnek azonosulni a nők illetve a férfiak csoportjába tartozók/tartozni kényszerülők? 
  • Milyen megítélés alá esik mindaz, amit feminizmusnak hívnak a tudomány egyes területein, illetve a hétköznapi, nem tudományos élet egyes területein? Egyáltalán, milyen tereken értelmes, és milyen terekben, intézményekben értelmezhetetlen, ellehetetlenített a fogalom, illetve annak jelentésváltozatai?
  • Mennyiben tud/tudott a rendszerváltozás utáni évek sokirányú társadalmi változásai során meghatározó tényező lenni a feminizmus (elmélete és gyakorlata)?
  • Milyen sajátosságokat mutat a nők és a feministák élettapasztalata, illetve ezek (tudományos) értelmezése a poszt-szocialista régióban? 
  • Miként értelmezhető (ha egyáltalán?) a posztfeminizmus itt? Milyen fontos következtetésekre jutathatunk az első (vagy második, esetleg harmadik) világ más tereiben megismert nők és feminizmusok és a magyar poszt-szocialista feminizmusok dialógusából?
  Az előadások természetesen magyar nyelvűek és 20 percesek, melyeket 10 perc vita követ.

  A konferencia részletes programja és az előadások összefoglalói letölthetők a LETÖLTÉS menüpont alatt.

  VISSZA AZ ELEJÉRE

   

  REGISZTRÁCIÓ

  Regisztrációra szeptember 30-án, pénteken, 11:30-tól 14:00 óráig, illetve október 1-én, szombaton 8:30-tól 10:00-ig  a konferencia helyszínén van lehetőség. A konferencia részvételi díja 7000 Ft, nappali tagozatos PhD-hallgatóknak 5000 Ft. Ez magában foglalja a kávét, a péntek esti fogadást és a szombati szendvics-ebédet is. MA hallgatóknak az előadások részvételi díj nélkül nyitottak (a péntek esti fogadás csak a PhD-s részvételi díjkategória ellenében). Részvételi díjat a helyszínen lehet (számla ellenében) befizetni. Részvételt lemondani - díjfizetés kötelezettsége nélkül - szeptember 1-jéig lehet (Barát Erzsébetnél).

  VISSZA AZ ELEJÉRE

  HELYSZÍN

  A konferencia színhelye a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkari Konferenciaterme, földszint, bejárattól balra. Cim: Egyetem u. 2., a vasútállomástól kb. 15 perc séta.
   Utazás: Szeged és Budapest között óránként jár vonat. Ezek egyik fele gyorsvonatként közlekedik, ezért nem kell rá helyjegyet váltani, másik fele helyjegyes, de kényelmesebbek a kocsik. A menetidő kb. 135 perc. Pontosabb információkért lásd az online vasúti menetrendet.

  VISSZA AZ ELEJÉRE

   

  KAPCSOLAT/tartók és a konferencia szervezői is egyben:

  Barát Erzsébet
  Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoport vezetője,
  Angol-Amerikai Intézet, TNT
  e-mail cím


  Sándor Klára
  Könyvtártudományi és Humáninformatikai Tanszék
  e-mail cím

  VISSZA AZ ELEJÉRE

   SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK

  Kérünk mindenkit, hogy maga rendezze. Azoknak a résztvevőknek, akik nem az Apáthy vagy a Móra Kollégium vendégszobáiban kérnek szállást (központi szám, ahol a kollégiumokat lehet kérni: 62/544-000), a következő szállásokat javasoljuk:

  Kata Panzió
  Bolyai utca 20.
  +36 62 311 258
  email

  Hotel Korona Szeged
  Petőfi sgt. 4.
  +36 62 555-787
  email

  Família Panzió
  Szentháromság u. 71.
  +36 62 441-122
  email

  Mosoly Apartman
  Szentháromság u. 38.
  +36 62 649 127
  email

  VISSZA AZ ELEJÉRE