2012-ben nyolcadik alkalommal rendezzük meg a hatalom, a kulturális reprezentációk/ a nyelvhasználat és az ideológia, a nők és a feminista gondolkodás magyar(országi) összefüggéseit kutató konferenciát. A konferenciasorozat a társadalmi nemi viszonyok és szexualitás szempontjából vizsgálódik, rendezője a Szegedi Tudományegyetemen Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoportja, a TNT.


A konferencia a “férfiuralom” felforgatásának, átalakításának, megszüntetésének lehetőségeit és korlátait kívánja megvitatni a feminista kutatás és mozgalmak eredményeire és tanulságaira támaszkodva.  A vállalkozás elengedhetetlen feltétele, hogy feltárjuk ennek a szimbolikus és fizikai erőszaknak és térnyerésnek sajátos formáit és intézményeit. A szituációba ágyazott tudás jegyében várjuk azokat a hiánypótló előadásokat, melyek nem csak kijelölik, de ki is kezdik ennek a férfiuralomnak a terjedelmét és (stigmatizáló) korlátait a különböző társadalmi intézményekben és kulturális reprezentációkban.

 

Az előadások a következő kérdésekre keresik a választ: 

  • Mi mindent jelent a racionalitás, a racionális tudás, ha a férfival van összekötve?
  • Lehet-e ellentmondásos és képlékeny a szubjektum, ha férfinak tételeződik?
  • Milyen kép- és szövegalkotó technikák vannak jelen, s azokban milyen hatalmi viszonyok rejlenek? Kinek van hatalmában látni?
  • Van-e, és ha igen, milyen értelemben teste a férfinak? Honnan kell megközelítenünk ezt a testiséget, hogy kikezdhessük a felfogást szentesítő kánonjogot?
  • Miként változik a férfias férfi jelentése és intézménye az egyes társadalmi csoportok pozíciójában, s ezek miként hatnak egymásra?
  • Milyen történetek révén lesz elmesélhető a férfi életútja és milyen helyzetekben?
  • Milyen társadalmi helyzetekben és milyen kulturális hagyományokban hangzik el a férfiak identitáskrízisére hivatkozás? Milyen megoldási sémák állnak rendelkezésre ezeknek az aggodalmaknak a kihangosítására?
  • Miként és miért válik láthatatlanná egyik részről a karrier, másik részről a házimunka a férfinak szánt/vágyott életterekben?
  • Milyen tendenciák alakultak ki az elmúlt húsz évben az iskolai végzettség, foglalkoztatás és előremenetel terén az egyes társadalmi intézményekben és régiókban?
  • Milyen önfeláldozási és önmagukat okoló sémákat termelnek ki a „férfi” jelentésmezői a nők életében?

         
Az előadások természetesen magyar nyelvűek és 20 percesek, melyeket 10 perc vita követ.

A konferencia részletes programja és az előadások összefoglalói letölthetők a LETÖLTÉS menüpont alatt.

 

VISSZA AZ ELEJÉRE

 

 

 

A konferencia színhelye a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkar Konferenciaterme (Egyetem u. 2.). (A vasútállomástól sétálva kb. 10-15 perc).

 

Utazás: Szeged és Budapest között óránként jár vonat. Ezek egyik fele gyorsvonatként közlekedik, ezért nem kell rá helyjegyet váltani, másik fele helyjegyes, de kényelmesebbek a kocsik. A menetidő kb. 135 perc.

 

Részletes Információkért lásd a www.elivra.hu online vasúti menetrendet.

 

 


Nagyobb térképre váltás  

 

VISSZA AZ ELEJÉRE

 

 Regisztrációra szeptember 21-én, pénteken, 12:30-tól 15:30-ig, és 22-én,  szombaton reggel, 8:30-tól 10 óráigig less lehetőség a konferencia helyszínén. A konferencia részvételi díja 7000 Ft, nappali tagozatos PhD-hallgatóknak 5000 Ft. Ez magában foglalja a kávét, a péntek esti fogadást és a szombati szendvics-ebédet is. A regisztráció csak a helyszínen lehetséges. Csak készpénzt tudunk elfogadni (számlát természetesen adunk). Esetleges visszalépés fizetési kötelezettség nélkül szeptember 7-ig lehetséges (a Szervezőknek küldött e-mailben).

 

VISSZA AZ ELEJÉRE

 

 

 

Mindenki maga rendezi. Azoknak a résztvevőknek, akik nem az Apáthy vagy a Móra Kollégium vendégszobáiban kérnek szállást (központi szám, ahol a kollégiumokat lehet kérni: 62/544-000), a következő szállásokat javasoljuk:Kata Panzió
Bolyai János u. 15.
62/311-258


Korona Szálló
Petőfi sgt. 4.
62/555-787


Família Panzió
Szentháromság u. 71.
T/F: (62) 441-122

 


Nagyobb térképre váltás  

 

VISSZA AZ ELEJÉRE

 

 

 

Barát Erzsébet
Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoport vezetője
Angol-Amerikai Intézet

e-mail cím

TNT - Gender Studies Research Group honlap

 

Sándor Klára
Könyvtártudományi Tanszék

e-mail cím

 

VISSZA AZ ELEJÉRE

 

 

 

 

free website templates.