Úton: A tér neme, a nemek terei

szegedi tudományegyetem, angol-amerikai intézet, társadalmi nemek kutatócsoport - tnt

A TNT, Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoport, Angol-Amerikai Intézet, Szegedi Tudományegyetem 2016. szeptember 30. - október 1.-én rendezi a magyar kulturális és társadalmi gyakorlatokat, jelenségeket és alkotásokat vizsgáló következő éves konferenciáját.

A NYIM12 konferencián ezúttal olyan előadásokat hangzanak el, amelyek a társadalmi nemek és szexualitás sajátosságait a tér fogalmán keresztül vizsgálják, illetve a tér, a terek létrejöttét a nemek és a szexualitás szempontjából kiindulva elemzik. Az előadások egyaránt lesznek a társadalom- és humántudományok területéről, amelyek a társadalmi és kulturális térben/terekben való mozgás és tájékozódás jellegzetességeit, illetve a terekhez való hozzáférés feltételeiről folyó küzdelmeket elemezik különböző alkotásokban, intézményekben és korokban. Elsősorban arra szeretnénk rávilágítani, hogy a tér, valamint annak fogalma is dinamikus jelenség, illetve kategória. Az előadások ezért reményeink szerint a magyar, illetve magyarországi sajátos kulturális, tudományos és politikai mozgások és mozgalmak fogalmi, intézményi, tudományterületi, műfaji, regionális, nemzeti és nemzetközi határokat meg- és átrajzoló, illetve átlépő gyakorlatainak nyomán létrejövő terek, helyek és helyzetek jellegzetességeit, illetve változásainak folyamatait vizsgálják majd.

 


 

Az előadások a következő témákat érintik:

  • A nemek/szexualitások az államszocializmusban és 1989 után
  • A migráció plurális színterei és a nacionalizmus/globalizáció
  • Társadalmi mobilitás és esélyegyenlőség
  • Emlékezés, emlékezetpolitika, trauma
  • Művészeti kísérletek a tér átírására
  • Térelméletek
  • Feminista elméletek mozgása és átalakulása
  • A vágy, mint mozgás
  • Térfoglalási stratégiák és politikai aktivizmus
  Az előadások természetesen magyar nyelvűek és 20 percesek, melyeket 10 perc vita követ.

  .

  VISSZA AZ ELEJÉRE

   

  REGISZTRÁCIÓ

  Regisztrációra szeptember 30-án, pénteken, 11:30-tól 14:00 óráig, illetve október 1-én, szombaton 8:00-tól 10:00-ig  a konferencia helyszínén van lehetőség. A konferencia részvételi díja 7000 Ft, nappali tagozatos PhD-hallgatóknak 5000 Ft. Ez magában foglalja a kávét, a péntek esti fogadást és a szombati szendvics-ebédet is. MA hallgatóknak az előadások részvételi díj nélkül nyitottak (a péntek esti fogadás csak a PhD-s részvételi díjkategória ellenében). Részvételi díjat a helyszínen lehet (számla ellenében) befizetni. Részvételt lemondani - díjfizetés kötelezettsége nélkül - szeptember 1-jéig lehet (Barát Erzsébetnél).

  VISSZA AZ ELEJÉRE

  HELYSZÍN

  A konferencia színhelye a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkari Konferenciaterme, földszint, bejárattól balra. Cim: Egyetem u. 2., a vasútállomástól kb. 15 perc séta.
   Utazás: Szeged és Budapest között óránként jár vonat. Ezek egyik fele gyorsvonatként közlekedik, ezért nem kell rá helyjegyet váltani, másik fele helyjegyes, de kényelmesebbek a kocsik. A menetidő kb. 135 perc. Pontosabb információkért lásd az online vasúti menetrendet.

  VISSZA AZ ELEJÉRE

   

  KAPCSOLAT/tartók és a konferencia szervezői is egyben:

  Barát Erzsébet
  Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoport vezetője,
  Angol-Amerikai Intézet, TNT
  e-mail cím


  Zámboné Kocic Larisa
  Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoport,
  Angol-Amerikai Intézet, TNT
  e-mail cím

  VISSZA AZ ELEJÉRE

   SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK

  Kérünk mindenkit, hogy maga rendezze. Azoknak a résztvevőknek, akik nem az Apáthy vagy a Móra Kollégium vendégszobáiban kérnek szállást (központi szám, ahol a kollégiumokat lehet kérni: 62/544-000), a következő szállásokat javasoljuk:

  Kata Panzió
  Bolyai utca 20.
  +36 62 311 258
  email

  Hotel Korona Szeged
  Petőfi sgt. 4.
  +36 62 555-787
  email

  Família Panzió
  Szentháromság u. 71.
  +36 62 441-122
  email

  Mosoly Apartman
  Szentháromság u. 38.
  +36 62 649 127
  email

  VISSZA AZ ELEJÉRE