10. Nyelv, Ideológia, Média: Interdiszciplináris gender konferencia, Szeged, 2014. szeptember 19-20.

 

 

A feminista kutatás és oktatás távlatai Magyarországon

Jubileumi évéhez érkezett a NYIM :) A kutatók és szervezők kitartó munkájának, növekvő érdeklődésének köszönhetően 2014-ben tizedik alkalommal rendezi meg a TNT, a Szegedi Tudományegyetem Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoportja a konferenciát. A kulturális reprezentációk, a nyelvhasználat, a különféle társadalmi gyakorlatok és az ideológia, illetve a hatalom viszonyát gender és szexualitás szempontjából vizsgáló konferencia szervezői szeretettel várják vissza a korábbi konferenciák résztvevőit és hívják mindazokat, akik most szeretnének csatlakozni hozzánk. Reméljük, mindenki el tud jönni és együtt örülhetünk az eddig végzett munka sikerének! 
A 2014-es konferencia témája, az alkalomnak megfelelően, a feminista kutatás és oktatás távlatait vizsgálja az egyes tudományterületek sajátos nézőpontjából. Szándékunk szerint a tíz év lehetővé teszi, hogy egyszerre legyen a konferencia a számvetés és kitekintés tere, egyben alkalom a lehetséges kutatási irányok és intézményesülési stratégiák átgondolására. E kettősség jegyében várjuk a különböző humán- és társadalomtudomány területéről érkező előadásokat, melyek (elsősorban) a következő kérdésekre keresik a választ a szerzők kutatásának megfelelő témában: 

  • Milyen társadalmi eseményekre, kulturális jelenségekre, földrajzi pontokra, produktumokra esett a választásunk? Mi motiválta ezeket a döntéseinket? Milyen irányok körvonalazódnak most, mi lehet az, amit itt és most „magyar” sajátosságként nevezünk meg? Hogyan látjuk ezeket a kérdéseket a nemzetközi kutatás és globális társadalmi, kulturális folyamatok tükrében?
  • Milyen elméleti keretek jellemezték az eddigi kutatásokat, mennyiben bizonyultak azok hasznosíthatónak a különböző tudományterületen folyatott kutatásaink során? Mennyiben és miként kellett, illetve lenne fontos/hasznos ezek továbbgondolása, átalakítása?
  • Mely fogalmak, „határátlépések” élveztek kitüntetett szerepet eddigi kutatásaink során? Milyen irányúak lehetnek ezek a mozgások a közeli jövőben?
  • Melyek azok a konkrét alkotások, alkotói csoportok, jelenségek, kulturális és társadalmi gyakorlatok, melyekre itt és most fontos lenne reflektálnia az egyes tudományterületeknek?
  • Mely kutatási területek nem jelentek meg, vagy kellene, hogy fontosabb szerepet kapjanak a magyar viszonyok, jelenségek, alkotások elemzése során?
  • Miként mozdíthatják elő, vagy akadályozzák a különféle döntések az intézményesülést, egyetemi mester és/vagy PhD programok, álláshelyek, szakmai szervezetek, kutatási alapok, stb. létrehozását?

Eddigi hagyományainknak megfelelően, a TNTeF folyóirat 2015. tavaszi számában a szerkesztők felkérése nyomán válogatást közlünk az elhangzott előadásokból. Az előadások magyar nyelvűek és 20 percesek, 10 perc vita követi őket.

 

HELYSZÍN

A konferencia színhelye a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkar Konferenciaterme (Egyetem u. 2.). (A vasútállomástól sétálva kb. 10-15 perc).

Utazás: Szeged és Budapest között óránként jár vonat. Ezek egyik fele gyorsvonatként közlekedik, ezért nem kell rá helyjegyet váltani, másik fele helyjegyes, de kényelmesebbek a kocsik. A menetidő kb. 135 perc.

Részletes Információkért lásd a www.elivra.hu online vasúti menetrendet.

 

REGISZTRÁCIÓ

Regisztrációra szeptember 19-én, pénteken, 12:00-tól 15:30-ig, és 20-án,  szombaton reggel, 8:00-tól 10:30-ig lesz lehetőség a konferencia helyszínén. A konferencia részvételi díja 7000 Ft, nappali tagozatos PhD-hallgatóknak 5000 Ft. Ez magában foglalja a kávét, a péntek esti fogadást és a szombati szendvics-ebédet is. A regisztráció csak a helyszínen lehetséges. Csak készpénzt tudunk elfogadni (számlát természetesen adunk). Esetleges visszalépés fizetési kötelezettség nélkül szeptember 2-ig lehetséges (a Szervezőknek küldött e-mailben).