NYIM15 Konferencia

A FEMINISTA KRITIKA ÉS A METSZETELMÉLET (2019. október 4-5.)

 

CFP | Program | Összefoglalók | Résztvevők | Részvételi díj | Helyszín | Kapcsolat | Képek

 

Jubileumi évéhez érkezett a szegedi gender-konferencia. A közös gondolkodás, kutatás és a kitartó érdeklődés eredményeként 2019-ben a TNT, Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoport tizenötödik alkalommal rendezi meg éves konferenciáját, melynek célja a különféle magyarországi és a magyar diaszpórában létező, illetve magyarként elgondolt társadalmi és kulturális gyakorlatok, intézmények és reprezentációk vizsgálata a ‘gender’ és a ‘szexualitás’ nézőpontjából.

A 15. konferencia hívószavául a metszetelméletet, az interszekcionális megközelítési módot választottuk. Olyan előadásokat igyekeztünk összeválogatni, amelyek a gender/szexualitás viszonyok intézményesülését és reprezentációit vizsgálják a kultúratudomány, az irodalomtudomány, a nyelvészet, a médiatudomány, a pedagógia, a történettudomány, tudománytörténet, a politológia, a szociológia, a közgazdaságtudomány vagy a pszichológia területén; továbbá amelyek különféle mozgalmakban, civil szerveződésekben szereztek tapasztalatokról számolnak be, arról hogy miként és mennyiben lehet a megosztó érdek- és értékkülönbségeket meghaladni, szövetségeket építeni a metszetszemlélet alkalmazása révén. Az előadások, reményeink szerint, egyrészt az interszekcionális megközelítési mód alkalmazásának bemutatását szemléltetik konkrét jelenségek kapcsán. De reméljük, hogy elméleti, általános kritikai reflexiók is elhangzanak, melyek napjaink sokféle (nemzeti és transznacionális) hatalmi gyakorlatainak és elnyomó intézményeinek (rasszizmus, globális kapitalizmus, idegengyűlölet, transzfóbia, testi-épség terror) egymásra gyakorolt hatását, egyberendeződését, együttműködését vizsgálják a feminista kritikai elméletek kidolgozása érdekében.

A részvételi díj 7500 Ft, nappalis PhD hallgatóknak és önálló jövedelemmel nem rendelkezőknek 5000 Ft (amiért jár programfüzet, pénteki esti fogadás, szombati szendvicsek, illetve kávék). BA és MA hallgatók részvételi díj nélkül lehetnek ott a konferencia előadásain. A részvételi díjat csak a helyszínen lehet (számla ellenében) befizetni. Részvételt lemondani — díjfizetés kötelezettsége nélkül — csak szeptember 1-jéig lehet (emailben Barát Erzsébetnél).

A konferencia színhelye a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkar Konferenciaterme (Egyetem u. 2.) — a vasútállomástól sétálva kb. 10-15 perc. Utazás: Szeged és Budapest között óránként jár vonat, a menetidő kb. 135 perc. Részletes információkért lásd a MÁV csoport honlapjának vasúti menetrendjét.

 

Jó konferencia élményt kívánunk minden részvevőnek!