NYIM16 Konferencia

AZ ELLENÁLLÁS ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI (2020. szeptember 25-26.)

CFP | Program | Összefoglalók | Résztvevők | Részvételi díj | Helyszín | Kapcsolat | Képek

A nyim16 konferencia hívószavai az ellenállás és az együttműködés. Olyan előadásokat igyekeztünk összeválogatni, amelyek arra reflektálnak, hogy miként és mennyire lehet a gender/szexualitás szempontú kutatásainkat a mai magyarországi és globális folyamatok eredményes kritikájaként művelni. Azaz tudunk-e és ha igen miért, vagy miért nem, hiteles és meggyőző hangon megszólalni (a) a saját tudományterületünkön, azaz a kultúratudomány, az irodalomtudomány, a nyelvészet, a médiatudomány, a pedagógia, a történettudomány, tudománytörténet, a politológia, a szociológia, a közgazdaságtudomány vagy a pszichológia területén, (b) másrészt azok számára is, akik a kutatott területek jelenségeinek szerepelői, elszenvedői, adott esetben akár megrendelői, (c) egyben a saját magunk örömére is. Olyan előadások hangzanak majd el, amelyek most folyó kutatások eredményeit mutatják be konkrét jelenségek kapcsán, de általános kritikai reflexiók is egyben. Olyan előadások, amelyek a kitörési pontok lehetőségét, a változtatás irányát, az ’ellen-diszkurzusok’, az átalakítás, a változtatás esélyeit ígérő vagy azokat meg is valósító stratégiákra fókuszálnak. Miként folytassunk, folytathatunk-e egyáltalán rendszeres és rendszerező, a vizsgált jelenségeket átalakítani képes kutatásokat. Mik ennek a különféle ismeretelméleti, módszertani és politikai feltételei itt és most, napjaink sokféle (nemzeti és transznacionális) kirekesztő hatalmi gyakorlatainak, rendeleteinek, intézményi átrendeződéseinek közegében a feminista kritikai elméletek és szerveződések sikeres, koalíciót, összefogást eredményező (tudomány)politikai ellenállás érdekében.

Részvételi díj 7500 Ft, nappalis PhD hallgatóknak és önálló jövedelemmel nem rendelkezőknek 5000 Ft (műsorfüzet, péntek esti fogadás, szombati szendvicsek, illetve kávék). MA és BA hallgatók részvételi díj nélkül lehetnek jelen a konferencián – kivéve az előadókat. A részvételi díjat csak a helyszínen lehet (számla ellenében) befizetni. A részvételt lemondani –díjfizetés kötelezettsége nélkül –csak szeptember 1-jéig áll módunkban elfogadni (e-mailben Barát Erzsébetnél).

A konferencia színhelye a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkar Konferenciaterme (Egyetem u. 2.) — a vasútállomástól sétálva kb. 10-15 perc. Utazás: Szeged és Budapest között óránként jár vonat, a menetidő kb. 135 perc. Részletes információkért lásd a MÁV csoport honlapjának vasúti menetrendjét.

Jó konferencia élményt kívánunk minden részvevőnek!